onsdag 15 februari 2012

Våren!

Hälsningar från Sverige!
I måndags var vi, hela familjen med min systers familj, o. shoppade loss i Stockholm. Gissa om man fick vårstämning, där var det nämligen solsken o. 1 grad varmt, väldigt lite snö var där oxå tyckte jag.
Visst, jag gillar nog vintern, men på något vis så känns den ändå så oändligt lång...o. när det måste komma såna mängder snö!

Apropå våren, så blev jag ivrig o. började vårstädningen i förra veckan (ivern varade visserligen inte så länge). För att få lite bättre utrymme i köket snickrade jag hastigt ihop en hylla som jag tänkte visa er.


Så här såg det ut innan jag gjorde hyllan.
Egentligen är jag en sådan typ som gillar rätt så tomma bordsytor, o. som ni ser så är det allt annat än tomt här.


 Här är hyllan.
Visserligen så är bordsytan inte tom nu heller, men lite mindre saker att lyfta på när det skall torkas blev det iallafall.


Hyllan gjorde jag av en bit limträskiva o. två färdigköpta konsoler, mycket simpelt alltså. Så målade jag den vit oxå förstås :)

Sen till en helt annan sak, som verkligen är värt att pröva på.
Hemgjort knäckebröd!
Helt supergott kan jag lova er :)
Dessutom har det varit väldigt omtyckt som gåva oxå (om man inte hunnit äta upp allt redan)!


Receptet kommer här:

Knäckebröd
16-20 kakor
Gräddningstid ca 5 min

50 g jäst
5 dl vatten el. lättmjölk (37 grader)
1/2 tsk salt
9 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet eller lättmjölken o. rör tills jästen är löst.

2. Tillsätt saltet, rågmjölet samt största delen av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken o. tillsätt resten av vetemjölet efter hand till en fast o. smidig deg. Täck med duk o. låt jäsa ca 30 min.

3. Tag upp degen på bordet o. dela den i två delar. Dela varje del i 8-10 bitar o. rulla dem till runda bullar. Strö litet rågmjöl över bullarna o. täck dem med duk.

4. Sätt ugnen på 275- 300 grader.

5. Kavla en av de lätt jästa bullarna i taget till en rund kaka med slät kavel. Kavla till sist med kruskavel eller nagga kakan tätt. Tag ev. ut ett litet hål i mitten.

6. Grädda kakorna efter hand. Sätt först in plåten i ugnen så den blir riktigt varm. Lägg därefter på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 4-6 min

7. Låt kakorna svalna på galler.

Tips! Blir kakorna litet sega, sätt in dem i ugnen när du stängt den, lämna luckan på glänt, o. låt dem stå där tills ugnen svalnat.

o. ett tips till, jag brukar strö litet flingsalt o. någo frön över (t.ex. sesam-, eller linfrö) så blir de ännu godare.

Ha det så bra alla!

Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar